Herbata Oolong

 

Oolong po chińsku „Czarny Smok” (zwana też: ulong, oolung, wulung, bohea, bohe, bou) - rodzaj półfermentowanej herbaty z Chin (prowincje Fujian i Guangdong) oraz z Tajwanu (północnej i północno-wschodniej jego części - hist. nazwa Tajwanu to Formoza). Chińskie oolongi są poddawane lekkiej fermentacji (ok. 15 - 40 % czasu całkowitej fermentacji liści) natomiast tajwańskie ulegają mocnej fermentacji (50-70% czasu całkowitej fermentacji). Różnica ta przekłada się na właściwości oolungów - chińskie są jaśniejsze i delikatniejsze. Wg chińskiej klasyfikacji herbat herbaty oolong to tzw. herbaty szmaragdowe lub turkusowe (qing-cha). Herbatę oolung można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała (znacznie jaśniejsza część liścia) wygląda jak herbata zielona.

Właściwości naparu:

  • reguluje przemianę materii
  • przyspiesza spalanie tłuszczu u kobiet o 25 % a u mężczyzn o 15-20 %
  • obniża poziom glukozy we krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników
  • opóźnia proces starzenia się
  • chroni przed niewydolnością nerek
  • zmniejsza stres
  • wzmacnia system odpornościowy
Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel