Biała herbata (chiń. Bai Cha ) uprawiana jest tylko w kilku miejscach w Chinach - w południowo-wschodniej prowincji Fujian oraz w prowincji Yunnan. Otrzymuje się ją z nie do końca rozwiniętych listków herbacianych i pączków wierzchołka krzewu herbacianego (tzw. silver tips), które pokryte są srebrzysto-białym meszkiem, nadającym białe zabarwienie. Herbaty białe w odróżnieniu od innych herbat nie są poddawane utlenianiu. Biała herbata przechodzi tylko 2 etapy obróbki liści - więdnięcie oraz suszenie.

 

Białe herbaty dzieli się na dwie grupy: białe herbaty pąkowe - zawierające jedynie pąki (najpopularniejsza tego typu biała herbata to Bai Hao Yin Zhen - Silver Needle, oraz białe herbaty liściaste - wytwarzane z wierzchołków herbacianych pędów ( Pai Mu Tan - Bai Mudan oraz Shou Mei).

 

Białe herbaty są bardzo delikatne w smaku, pozbawione goryczy i są doskonałym napojem na upalne dni, zawierają też mniej teiny niz inne herbaty, dlatego nie działają pobudzająco.

 

Biała herbata posiada silne właściwości antyoksydacyjne (czyli opóźnia efekty starzenia dzięki obecności antyutelniaczy stąd też nazywana bywa niekiey eliksirem młodości) i antymutogenne (dzięki dużej ilości polifenoli chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników), posiada także liczne związki wzmacniające serce. Ze względu na ciągłe odkrywanie jej dobroczynnych właściwości, biała herbata staje się coraz bardziej popularna. 

 

Najbardziej znane odmiany białej herbaty to Pai Mu TanShou Mei i Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle).

 

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel