Herbata czarna

 

Najbardziej rozpowszechniona i najczęściej pijana. Otrzymuje się ją w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Zwiędnięte i zwinięte liście herbaty puszczają sok, co z kolei sprzyja utlenianiu i przemianie części garbników w związki aromatyczne.

Herbatę otrzymujemy z krzewów herbacianych Camelia Sinensis lub Camelia Assamica. Pierwsza to kamelia chińska druga assamska. Krzewy kamelii uprawiane są w Chinach, Indiach, na Sri Lance, w Wietnamie czy Japonii. Plantacje herbaciane znajdziemy również w Kenii, Iranie czy Turcji oraz śladowe w Gruzji.

Do chińskich herbat zaliczają się Yunnan i Keemun, do indyjskich Darjeeling i Assam, cejlońskie to np.  Ceylon Nuwara Eliya czy Ceylon Dimbula.

Bardzo popularne są też mieszanki herbat jak English Breakfast czy Herbata Rosyjska.

Sortuj po:
Wyświetl
Widoki
« 12
Sortuj po:
Wyświetl
Widoki normallist
« 12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel