Herbata zielona

 

Herbata zielona jest powszechnie kojarzona ze zdrowym stylem życia i jej prozdrowotnym oddziaływaniem na nasz organizm. Skojarzenie to jest jak najbardziej właściwe ponieważ dzięki pominięciu procesu fermentacji zachowuje ona maksymalną ilość polifenoli i przeciwutleniaczy a to właśnie one są odpowiedzialne za większość jej właściwości zdrowotnych. Ponadto obfituje w garbniki, których cierpki smak działa orzeźwiająco.

Nazwa „herbata zielona” związana jest z kolorem jej liści, z których parzy się herbaciany napar. Napar natomiast ku zaskoczeniu niektórych nie zawsze jest zielony. Istnieje wiele gatunków zielonej herbaty a większość z nich pochodzi albo z China albo z Japonii, ale także ze Sri Lanki (zielone herbaty cejlońskie). Japończycy mają swoją zieloną sproszkowaną herbatę Matcha, oraz herbatę Genmaicha – zieloną herbatę z prażonym ryżem. Chińczycy Gunpowder czyli „proch strzelniczy” czy Chun Mee – „drogocenne brwi”. Do tego wszystkiego dochodzi szlachetna chińska „Smocza studnia” Lung Ching.
Wielość gatunków powoduje, że możemy napotkać znaczne różnice w ich kolorze i smaku. Często zielone herbaty oferowane są z różnymi dodatkami.

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel